15287 klanten beoordelen ons met9.2 / 10
Webshop Keurmerk
Zoeken via merk, model & type

Handleiding - Zelf remblokken vervangen

Heeft je auto versleten remblokken en ben je zelf een beetje handig? Overweeg de remblokken dan zelf te vervangen. Veel mensen kijken op tegen deze klus. Maar als je een beetje handig bent en beschikt over wat gereedschap en een krik kun je de klus goed zelf klaren. In deze handleiding nemen we de stappen met je door:


Uitgebreide handleiding voor het zelf vervangen van remblokken

1. Welk gereedschap heb je nodig?

Om remblokken te vervangen heb je niet veel gereedschap nodig. Dit heb je in ieder geval nodig om je remblokken te vervangen:

  • Een krik
  • Een dopsleutelset met ratel of steeksleutels
  • Doeken om schoon te maken
  • Staalborstel
  • Keramische pasta (vroeger werd dit kopervet genoemd) en remmenreiniger (wij leveren dit altijd gratis mee met de bestelling)
  • Tie-wraps

2. Verwijder het wiel

Om het wiel te verwijderen moet je de auto eerst opkrikken. Een slimme truc om de wielbouten makkelijker los te krijgen is om voordat je de auto opkrikt alvast de bouten een slag los te draaien. Heb je alle bouten een slag los gedraaid? Dan kun je de auto opkrikken. Draai nu de wielbouten los en verwijder het wiel. Voor extra veiligheid kun je het wiel onder de dorpel leggen. Mocht de auto van de krik raken, dan zorgt het wiel ervoor dat de auto niet op jou valt. Bewaar de wielbouten goed.

3. Haal de remklauw van de remschijf

Nu is het tijd om de remklauw van de remschijf te halen. Deze zit vaak vast met 1 of 2 bouten (zie rode pijlen op de foto). Heb je de bouten los? Dan til je de remklauw zo van de remschijf. Let op: als je een slijtindicator aan je remblokken hebt moet je deze eerst loshalen. Als je de remklauw van de remschijf hebt gehaald druk je de zuiger(s) terug door de remblokken terug tegen de remklauw te duwen. Zo heb je straks meer ruimte om de nieuwe remblokken te monteren.

Let op: de remklauw hoeft niet losgekoppeld te worden van de remslang. Hang hem hier ook niet aan op. Wanneer je de remblokken uit de remklauw hebt gehaald (uitleg volgende stap) kun je de remklauw het beste met een tie-wrap aan de veer van schokbreker hangen.

bouten van een remklauw

4. Verwijder de remblokken en eventuele montageclips uit de remklauw

Je kunt nu de remblokken uit de remklauw verwijderen. Soms zitten ze los, soms zitten ze vast met montageclips. Heb je een montageset bij de nieuwe remblokken gekocht/gekregen? Verwijder dan ook de eventuele montageclips uit de remklauw.Goed bezig! Je bent halverwege, het demonteren zit erop.5. Maak alles netjes schoon

Nu alles gedemonteerd is heb je de ruimte om even goed schoon te maken. Zorg ervoor dat je in ieder geval de punten waar de remklauw de bracket raakt goed schoonmaakt. Dit kun je makkelijk doen met een staalborstel. Maak ook de kant van de zuiger schoon waar hij de remblokken raakt. Deze hoeft er dus niet uit. Hier komt straks het remblok weer voor te zitten.

6. Monteer de nieuwe remblokken in de remklauw

Als alles schoon is monteer je de nieuwe remblokken in de remklauw. Heb je remblokken met slijtindicator? Dan plaats je deze altijd aan de kant van de zuiger. Denk er aan om de metaal-rakende delen in te vetten. Vergeet hierbij niet de geleidebussen waarover de remklauw beweegt in te vetten. Invetten is belangrijk. Dit voorkomt piepende remmen.

een nieuwe en een versleten remblok, zoek de verschillen

7. Ontvet de remschijf en monteer de remklauw

Als je de remblokken hebt gemonteerd is het tijd om de klauw weer op de schijf te monteren. Voordat je dat doet kun je de remschijf nog even schoonmaken met remmenreiniger om eventuele vette vingers van het remoppervlak te verwijderen. Plaats de remklauw weer over de remschijf en zet de remklauw vast met de bouten. Heb je een ingebouwde slijtindicator in de remblokken? Vergeet deze dan niet in te pluggen.

8. Monteer het wiel weer terug

heb je alles goed gemonteerd en zitten de bouten goed vast? Dan is het tijd om het wiel terug te plaatsen, bouten te bevestigen en de auto weer van de bok te halen.

9. Herhaal de stappen aan de andere kant van de as

En dat is 1! Remblokken vervang je altijd per as. Dus nu de andere kant van de auto nog. Herhaal de stappen om de klus af te maken

Tip

Pomp een paar keer op je rempedaal voordat je gaat rijden en rem een paar keer voorzichtig op lage snelheid zodat je zeker weet dat je remmen goed werken


Succes!

Hulp nodig?

Wij weten alles over CITROEN onderdelen en kunnen helpen u graag met de juiste onderdelen.

Verzending
Nu besteld, is maandag GRATIS verzonden!
Bij ons betaalt u geen verzendkosten
iDeal
CreditCard
PayPal
AfterPay
Bancontact
SOFORT Banking
KBK/CBC Payment
Belfius
Przelewy24
Verzendpartners
PostNL
DPD
Koop online met kortingen, speciale aanbiedingen en promoties - TecDoc Inside

De hier weergegeven gegevens, in het bijzonder de gehele databank, mogen niet worden gekopieerd. Het is niet toegestaan de afzonderlijke data of databank als geheel zonder expliciete toestemming van TecDoc te kopiëren, te publiceren en/of deze handelingen door derden te laten uitvoeren. Indien er in strijd met de auteursrechten gehandeld wordt, zullen er gerechtelijke stappen ondernomen worden.